- Brevity Midday Brief
- Posts
- Postduiven voor het leger
Postduiven voor het leger
🔅"Allah n’a rien à faire dans ma classe”🔅Tot verrassing van de onderzoekers presteerde ChatGPT alleen beter dan de artsen🔅Europa houdt in die ranking nauwelijks stand🔅Trumps invoertarieven zouden zijn economische successen in de kiem smoren.🔅 De eerste stap in de richting van kernfusie
Frankrijk kweekt nog steeds postduiven voor het leger. De postduif stond ooit voor geavanceerde communicatietechnologie: de snelste duiven halen snelheden van 75 km/u en de sterkste kunnen 1.000 km in één keer vliegen. Het persbureau Reuters begon met postduiven, die in 1850 sneller waren dan treinen. In de Tweede Wereldoorlog smokkelde Groot-Brittannië duizenden postduiven bezet Frankrijk binnen voor verzetsstrijders en een Franse duif werd bekroond met het Croix de Guerre voor moed in de Eerste Wereldoorlog.
Frankrijk gebruikt de duiven niet meer, maar handhaaft zijn fokprogramma omwille van de traditie. De vogels kunnen echter nog steeds worden ingelijfd. In 2010 creëerde China een “duivenreserveleger” voor het geval de moderne technologie zou falen. (Neue Zürcher Zeitung)
De vereiste investeringen in duurzaamheid (ESG) zullen Belgische bedrijven ruim 38 miljard euro kosten. Veel kmo's hebben dat geld niet, waarschuwt de leverancier van bedrijfsdata GraydonCreditSafe in een rapport. De ESG-transitie wordt deels opgelegd door een Europese richtlijn (CSRD), die grote bedrijven verplicht gedetailleerd te rapporteren over duurzaamheid. Kleinere bedrijven worden minder streng gereguleerd, maar voelen ook druk om te investeren, omdat ze anders uitgesloten dreigen te worden door banken, aandeelhouders en grote klanten.
De nood is het hoogst bij kmo's, waarvan 21,8 procent onvoldoende winstgevend is en/of te weinig financiële reserves heeft. Bij de grote ondernemingen is dat 12,9 procent. Ook regionaal zijn er grote verschillen. Het financieringsprobleem is het grootst in Brussel (19,5% van alle bedrijven) en Wallonië (18,2%), en kleiner in Vlaanderen (14,5%). (Bron: De Tijd/ cursief mijn)
“Allah n’a rien à faire dans ma classe” is een Franstalig onderzoekswerk van de onafhankelijke journalisten Jean-Pierre Martin en Laurence D’Hondt. Beide auteurs onderzoeken in het boek de groeiende invloed van het islamisme in Franstalige scholen op basis van vele getuigenissen van leerkrachten. Volgens de journalisten wordt die groeiende invloed stelselmatig ontkend en is debat over het probleem quasi onmogelijk.
En om hun punt nog wat kracht bij te zetten, was het bij de voorstelling van het boek in de Fnac van Sint-Lambrechts-Woluwe afgelopen zaterdag al zover. Enkele dagen voor het evenement roerden ‘jongeren’ – de aanhalingstekens worden door de auteurs zelf gebruikt – zich op sociale media. Bedreigingen werden geuit aan het adres van Fnac-medewerkers. Reden: ‘Volgens die jongeren is het verboden om de naam van Allah te noemen’, zo reageert auteur Jean-Pierre Martin verbolgen op X. Het evenement moest volgens de ‘jongeren’ afgelast worden. Wat dus ook gebeurde. (Bron: Doorbraak)
Dr. Adam Rodman, een expert in interne geneeskunde aan het Beth Israel Deaconess Medical Center in Boston, verwachtte vol vertrouwen dat chatbots die zijn gebouwd om kunstmatige intelligentie te gebruiken artsen zouden helpen bij het diagnosticeren van ziekten. Hij had het mis.
In plaats daarvan, in een studie die Dr. Rodman hielp ontwerpen, deden artsen die ChatGPT-4 kregen samen met conventionele middelen het slechts iets beter dan artsen die geen toegang hadden tot de bot. En tot verrassing van de onderzoekers presteerde ChatGPT alleen beter dan de artsen. “Ik was geschokt,” zei Dr. Rodman. De chatbot, van het bedrijf OpenAI, scoorde gemiddeld 90 procent bij het diagnosticeren van een medische aandoening op basis van een casusverslag en het uitleggen van de redenering. Artsen die willekeurig werden toegewezen om de chatbot te gebruiken kregen een gemiddelde score van 76 procent. Degenen die willekeurig werden aangewezen om de chatbot niet te gebruiken, hadden een gemiddelde score van 74 procent. (Bron: New York Times/ cursief mijn)
De Spaanse stad Malaga heeft besloten dat er geen nieuwe vakantiewoningen mogen worden aangeboden in 43 wijken van de stad, waar de protesten tegen overtoerisme en de gevolgen ervan toenemen.
Volgens de nieuwe regels die zijn goedgekeurd door de planningscommissie van de Andalusische stad, mogen er geen nieuwe toeristische appartementen worden verhuurd in de wijken in kwestie, waar al meer dan 8% van de woningvoorraad is toegewezen aan kortetermijnverhuur. De stad met 586.000 inwoners heeft 11.559 gemeubileerde toeristische accommodaties, waarvan ongeveer 60% geregistreerd staat op online verhuurplatforms, voegt het toe. Deze korte termijn vakantieverhuur is goed voor 65% van alle toeristische accommodaties in het centrum van Málaga, volgens een onderzoek dat is uitgevoerd door de lokale autoriteiten. (Bron: El Economista)
“Ik geloof dat je kunt leren hoe je gezond kunt zijn, je kunt leren hoe je fit kunt zijn, je kunt leren hoe je gelukkig kunt zijn, je kunt leren hoe je goede relaties kunt hebben, je kunt leren hoe je succesvol kunt zijn....Je kunt het inruilen voor elke andere vaardigheid. En dat begint allemaal met lezen.” (Naval Ravikant)
Jammer genoeg zijn deze boeken lang en vaak complex. Daarom vatten wij de meest spraakmakende bestsellers en podcasts samen in het Nederlands zodat u op 15 min. per dag een boek kan lezen of beluisteren.
Het invloedrijke magazine Fortune zocht uit wie de machtigste bedrijfsleiders ter wereld zijn. Europa houdt in die ranking nauwelijks stand. Zo bevat de top vijftig slechts vier mensen met roots in het “oude continent” – drie als je de Britse ceo van GlaxoSmithKline buiten beschouwing laat. Uiteraard zegt zo’n lijst niet alles over de gezondheid van de Europese economie. Toch valt het op dat de Chinese, en zeker de Amerikaanse, ondernemers in het lijstje niet alleen snel uit het niets succes halen, maar vaak ook disruptieve producten lanceren of hele markten voor zichzelf grijpen. Denk aan de Chinese topman van autobouwer BYD, de topman van Airbnb, of de ceo’s van Microsoft, Amazon en Huawei. (Bron: Fortune/ De Standaard)
Trumps invoertarieven zouden zijn economische successen in de kiem smoren. Een algemeen invoertarief zou de Amerikaanse productie stimuleren van goederen die we nu goedkoper importeren. Om deze goederen in eigen land te produceren, zouden Amerikaanse arbeiders en kapitaal worden weggetrokken van de productie van andere goederen en diensten die we efficiënter produceren.
De productiviteit, de lonen en het rendement op kapitaal zouden dalen omdat we thuis dingen produceren die we in het buitenland goedkoper kunnen kopen. Dit zou tegelijkertijd de productie verminderen in sectoren waar onze arbeidsproductiviteit en kapitaalopbrengsten hoger zijn. Omdat de helft van onze import bestaat uit onderdelen die gebruikt worden door Amerikaanse producenten, zouden tarieven bovendien onze productiekosten verder verhogen en ons concurrentievermogen in binnen- en buitenland verminderen. (Bron: Wall Street Journal)
Donald Trump heeft Brendan Carr benoemd tot hoofd van de FCC (= de commissie die verantwoordelijk is voor de regulering van tv en internet in de VS) om “het censuurkartel te ontmantelen” (= Facebook, Google, Apple, Microsoft) en “het recht op vrije meningsuiting te herstellen”. Carr, die al lid is van de FCC, heeft zich publiekelijk ingezet voor de toekenning en het behoud van honderden miljoenen dollars aan overheidssubsidies voor Starlink (Musks provider van satellietinternet). (Bron: Fortune)
Vier rode lijnen. Xi Jinping gebruikte zijn laatste ontmoeting met Joe Biden om een duidelijke boodschap te sturen naar Donald Trump: China wil vrienden zijn, maar is klaar voor een gevecht als dat nodig is. Nu Biden in januari het Witte Huis zal verlaten, greep de Chinese leider de ontmoeting aan om zijn benadering van Trump duidelijk te maken. Dat houdt in dat er een manier moet worden gevonden waarop de twee grootste economieën ter wereld met elkaar kunnen opschieten, waarbij Xi benadrukte dat de VS en China geen “nieuwe Koude Oorlog” moeten uitvechten en dat een conflict tussen hen niet onvermijdelijk is.
Maar hij vervolgde met het herhalen van China's “vier rode lijnen”, waarmee hij aangaf dat Trump stappen moet vermijden om de greep van de Communistische Partij op de macht te ondermijnen, de natie richting democratie te duwen, de economische opkomst in te dammen of de onafhankelijkheid van Taiwan aan te moedigen. Chinese staatsmedia, waaronder CCTV, grepen de verwijzing naar de “vier rode lijnen” aan en zeiden dat dit de agenda voor de toekomstige relatie bepaalde. (Bron: Bloomberg)
Vladimir Poetin heeft een wet ondertekend die een nucleaire aanval toestaat als reactie op een aanval met langeafstandsraketten. De beslissing om de officiële nucleaire doctrine van Rusland te veranderen was al enkele weken in de maak, maar de bevestiging lijkt een reactie te zijn op de beslissing van Joe Biden om Oekraïne toe te staan Amerikaanse raketten af te vuren in Rusland. Volgens de wet kan Rusland met kernwapens reageren op een aanval met conventionele wapens zoals drones of raketten. (Bron: The Telegraph)
EuroIntelligence: “Tussen de verkiezing van Donald Trump en de roep van Olaf Scholz om gezien te worden als de vredeskanselier, is er nu een sterk verlangen in het Westen om de oorlog in Oekraïne te beëindigen. Het enige kleine probleem hiermee is dat het niet helemaal aan ons is of de oorlog eindigt of niet. Vladimir Poetin heeft niet echt laten zien dat hij wil onderhandelen of dat hij zijn eigen oorlogsdoelen heeft bijgesteld. De raketaanvallen op de Oekraïense infrastructuur van dit weekend herinnerden ons hieraan, net als de grote opmars die Rusland in de Donbas maakt.
Het is zelfs mogelijk dat zoveel gepraat in westerse landen over het beëindigen van de oorlog het minder dan meer waarschijnlijk maakt dat Poetin besluit om te stoppen. Hoe meer we aandringen op een regeling, hoe meer we aangeven dat we wanhopig willen dat de oorlog voorbij is omdat we niet bereid zijn Oekraïne nog veel langer te steunen. Deze kwetsbaarheid zou iets kunnen zijn dat Poetin denkt te kunnen uitbuiten als hij gelooft dat hij ons kan overtreffen.”
Een kleine start-up in Nieuw-Zeeland beweert dat het plasma, de eerste stap in de richting van kernfusie, heeft gecreëerd in minder dan twee jaar en voor minder dan 10 miljoen dollar na het experimenteren met een onconventioneel reactorontwerp. OpenStar, in 2021 opgericht door directeur Ratu Mataira in zijn appartement in Wellington, zei dat het een plasmawolk van ongeveer 300.000 graden Celsius had gecreëerd en 20 seconden in zijn eerste experimentele reactor had vastgehouden.
Hoewel er veel hogere plasmatemperaturen nodig zijn om kernfusie te bereiken, onderscheidt de test van OpenStar zich door zijn onconventionele reactorontwerp, dat volgens het bedrijf sneller opgeschaald en gecommercialiseerd zou kunnen worden. Mataira zei dat de doorbraak van OpenStar erin bestond om het tokamakontwerp “binnenstebuiten” te keren. In plaats van magneten buiten de kamer, brengt OpenStar een hoge-temperatuur supergeleidende magneet binnen het oververhitte plasma, dat vervolgens binnen de noord-zuid veldlijnen van de magneet wordt gehouden. Hierdoor kan het plasma, dat zo heet is dat het elk materiaal dat het aanraakt zou vernietigen, binnen een vacuümkamer worden gehouden. (Bron: Financial Times)
Vandaag exact 1.000 dagen geleden begon de Russische invasie 🇷🇺 in Oekraïne 🇺🇦, een escalatie van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne die begon in 2014.
Het Europees Hof van Justitie 🇪🇺 buigt zich over Hongarije’s 🇭🇺 controversiële LGBTQ-wet.
De EU-ministers van Buitenlandse Zaken 🇪🇺 komen samen in Warschau 🇵🇱.
Israël 🇮🇱 houdt lokale verkiezingen voor mensen in gebieden dicht bij de grens met Gaza en Libanon die in februari niet konden stemmen.
Eurostat 🇪🇺 publiceert de inflatiecijfers van oktober: geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP).
Bedrijfsresultaten zijn er van o.a.: Imperial Brands, Medtronic, Thyssenkrupp en Walmart.
In eigen land 🇧🇪 opent Greenyard de boeken.
Monaco 🇲🇨viert zijn nationale feestdag.
Aan de kathedraal Notre-Dame van Parijs 🇫🇷 wordt het reliekschrijn van de Doornenkroon, ontworpen door designer Sylvain Dubuisson, geïnstalleerd.
Brazilië 🇧🇷 herdenkt vandaag de drievoudige wereldkampioen ‘Koning Pele’.
Als het poolnacht wordt, zal deze stad in Alaska 64 dagen lang geen zonsopgang zien
BYD gaat Volkswagen overvleugelen als China's topproducent door stijging in leveringen van EV's
Robotoorlog': Hoe 1000 dagen van Ruslands invasie in Oekraïne een automatiseringshausse aanwakkerde
Het Amerikaanse leger test een nieuw AI-machinegeweer dat is ontworpen om drones neer te halen
Noord-Korea zet nieuw wapen in tegen het zuiden: ondraaglijk lawaai
Reply