- Brevity Midday Brief
- Posts
- Virtuele AI-werknemers vanaf 2026 in uw bedrijf?
Virtuele AI-werknemers vanaf 2026 in uw bedrijf?
🔅Schulden: Een mediterrane top drie, gevolgd door België🔅De voornaamste thuisblijvers waren jongeren en kortgeschoolden🔅Geen alternatief voor de dollar🔅Trump maakt een bocht🔅De de-Europisering van de Kerk

Anthropic verwacht dat AI-gestuurde virtuele werknemers binnen een jaar hun intrede doen in bedrijfsnetwerken, wat bedrijven dwingt hun cybersecuritystrategieën te herzien. Volgens securitytopman Jason Clinton zullen deze AI-identiteiten niet alleen specifieke taken uitvoeren zoals huidige agenten, maar ook eigen "herinneringen", rollen, accounts en wachtwoorden hebben, wat een veel grotere autonomie impliceert. Dat brengt complexe beveiligingsvraagstukken met zich mee: van het beheer van AI-gebruikersaccounts tot het toekennen van netwerktoegang en het bepalen van verantwoordelijkheid bij incidenten.
Clinton benadrukt dat Anthropic enerzijds Claude-modellen uitvoerig test tegen cyberaanvallen en anderzijds veiligheidsmisbruik actief monitort. Virtuele werknemers kunnen immers onbedoeld schade aanrichten aan cruciale systemen, zoals de code-integratiepijplijn. Terwijl AI-bedrijven zoals Anthropic en OpenAI blijven investeren in deze snel evoluerende technologie, worstelen bedrijven met het beheer van ‘niet-menselijke’ identiteiten, een uitdaging waar al nieuwe beveiligingsoplossingen, zoals van Okta, op inspelen. (Bron: Axios)

Een mediterrane top drie, gevolgd door België: met een schuldgraad van 104,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp) stond ons land eind 2024 op een weinig benijdenswaardige vierde plek in de eurozone. Dat blijkt uit cijfers die het Europese statistiekbureau Eurostat dinsdag publiceerde.
Alleen Griekenland (153,6% van het bbp), Italië (135,3%) en Frankrijk (113,1%) hebben een nog hogere schuldgraad dan ons land. Net als bij die laatste twee is de Belgische overheidsschuld in verhouding tot de grootte van de economie nog toegenomen. Eind 2024 lag die van ons land 1,5 procentpunt hoger dan het jaar ervoor. 👇 (Bron: De Tijd)


De nieuwe kieswet duwde de opkomst meteen omlaag. 63,5 procent van de Vlamingen ging in oktober stemmen. Ter vergelijking: in 2018 was dat nog 92,6 procent. De daling is vergelijkbaar met die in Nederland toen daar de opkomstplicht verdween, leest het rapport. De voornaamste thuisblijvers waren jongeren en kortgeschoolden. Van de 18- tot 25-jarigen bracht slechts 55 procent een stem uit. Het contrast met de oudste groep is groot: van alle 65-plussers ging 86 procent stemmen. 👇
De deelnamegraad nam bovendien stelselmatig toe naarmate de respondent ouder was. In steden met veel kortgeschoolden lag de opkomst vaak lager dan in steden waar mensen langer studeerden. Waar veel mensen met een buitenlandse afkomst wonen, was de opkomst eveneens lager. (Bron: De Standaard)


China wil een wereldleider worden in kunstmatige intelligentie en gaat daarom vanaf 1 september 2025 AI-onderwijs verplichten voor alle basisschool- en middelbare scholieren. Dit betekent dat leerlingen vanaf zes jaar elk jaar minstens acht uur les krijgen over AI. De lessen worden aangepast aan de leeftijd van de kinderen. Jongere kinderen leren de basis van AI op een leuke en praktische manier, terwijl oudere kinderen meer geavanceerde onderwerpen zoals machinaal leren en robotica zullen bestuderen. (Bron: Asia Education Review/ cursief mijn)

6.000 kenniswerkers in 56 bedrijven kregen toegang tot Microsofts Copilot AI tijdens een experiment van 6 maanden. Degenen die het gebruikten, bespaarden bijna 3 uur per week op e-mail (25% minder); kregen wekelijks 2 uur extra ononderbroken concentratietijd en voltooiden samenwerkingsdocumenten 20% sneller.
Verrassend genoeg veranderden vergaderpatronen helemaal niet. Werknemers veranderen snel individueel gedrag dat geen coördinatie vereist, maar geen gedrag dat team- of organisatorische veranderingen vereist (vergaderpatronen, nieuwe verantwoordelijkheden op zich nemen). (Bron: Cornell University)

“Visualisatie is een krachtige techniek die door topsporters, artiesten en ondernemers wordt gebruikt. Maak dagelijks “mentale films” waarin je jezelf ziet slagen. Zie jezelf bijvoorbeeld een presentatie geven, met vertrouwen en enthousiasme, en voel hoe het publiek positief reageert.” 👇

Chauffeurs langs een 320 km lang stuk van de I-45 snelweg tussen Dallas en Houston moeten zich voorbereiden op iets nieuws: de semi-truck op de volgende rijstrook heeft misschien niemand op de bestuurdersstoel. Autonome vrachtwagenbedrijven testen hun vloot al enkele jaren op snelwegen in Texas, maar altijd met veiligheidschauffeurs als back-up in de cabine.
Nu zegt één bedrijf, Aurora Innovation, klaar te zijn om volledig bestuurderloos te gaan rijden, een belangrijke mijlpaal die de vrachtwagenindustrie een nieuwe vorm belooft te geven. Verwacht wordt dat de eerste autonome vrachtwagen de komende dagen over de I-45 zal rijden, hoewel Aurora geen details wilde geven. (Bron: Axios)

Hoezeer het vertrouwen van de financiële wereld in de VS ook is aangetast, er is een tekort aan onmiddellijke alternatieven. Europese activa zien er plotseling iets aantrekkelijker uit, maar niets kan tippen aan de diepte en liquiditeit van de bijna 29.000 miljard dollar kostende markt voor schatkistpapier.
De dollar is betrokken bij zo'n 90% van de valutahandel en is goed voor bijna 60% van de reserves van de centrale banken 👇. De dollar heeft geen echte concurrent die een leegte kan opvullen: De euro heeft nog steeds niet de omvang van de schuldinstrumenten die vereist zijn voor een reservemiddel en misschien ook niet de politieke banden tussen de 20 leden, en de Chinese yuan wordt beheerd door de Chinese regering. Om al deze redenen zou een zogenaamde regimeverschuiving weg van de dollar “wel eens snel tegen zijn grenzen aan kunnen lopen”, zegt Eswar Prasad, professor aan Cornell University en auteur van 2014's “The Dollar Trap”. “De VS hebben zeker de luxe dat ze geen serieuze concurrent hebben voor hun financiële markten en valuta.” (Bron: Bloomberg/ cursief mijn)


President Trump zei dat hij van plan is om “heel lief” te zijn voor China in eventuele handelsbesprekingen en dat de tarieven zullen dalen als de twee landen tot een overeenkomst kunnen komen, een teken dat hij mogelijk terugkrabbelt van zijn harde houding tegenover Beijing te midden van de volatiliteit op de markten.
“Het zal aanzienlijk omlaag gaan, maar het zal niet nul zijn”, zei Trump dinsdag in Washington, na eerdere opmerkingen van minister van Financiën Scott Bessent dat de impasse onhoudbaar was. Trump voegde eraan toe dat “we heel lief zullen zijn en zij heel lief, en we zullen zien wat er gebeurt”. “Trump is in paniek door de kelderende markten en de nog steeds zeer hoge Amerikaanse Treasury yields”, zei Alicia Garcia Herrero, chief Asia Pacific economist bij Natixis. “Hij heeft een deal nodig en snel. China hoeft in deze omstandigheden niets groots aan te bieden.” (Bron: Bloomberg)

EuroIntelligence: “Vorige week kondigde Frankrijk een nieuw platform aan, Choose France for Science, waarmee universiteiten, scholen en onderzoeksorganisaties cofinanciering van de overheid kunnen aanvragen om onderzoekers te ontvangen. Het initiatief wordt op 5 mei gelanceerd door het Franse nationale onderzoeksagentschap. Het ANR schrijft dat Frankrijk zich inzet om op te staan tegen aanvallen op academische vrijheid over de hele wereld, en het bereidt zich voor op een golf van mobiele onderzoekers wier fondsen zijn gekort. Het nodigt universiteiten uit om met name projecten voor te stellen op het gebied van gezondheidsonderzoek, klimaat en biodiversiteit, kunstmatige intelligentie, ruimteonderzoek, landbouw, koolstofarme energie en digitale systemen.
Sinds de universiteit van Aix Marseille in maart een programma aankondigde om onderzoekers uit de VS te ontvangen die worden bedreigd door bezuinigingen, is er een stroom van aanvragers. De president van de universiteit pleit ook voor een nieuwe status van vluchteling-wetenschapper.” (Bron: ANR/ EuroIntelligence)

De voorbije jaren hebben Chinese universiteiten wereldwijd de leiding genomen in onderzoek naar chipontwerp en -productie. Ze leveren een groot deel van het fundamentele onderzoek dat invloed kan hebben op de volgende generatie halfgeleidertechnologie – en China een voorsprong kan geven op de rest van de wereld.
Van 2018 tot 2023 waren negen van de tien grootste producenten van Engelstalig onderzoek over chips Chinese instellingen, volgens een rapport dat in maart werd gepubliceerd door het Emerging Technology Observatory van de Georgetown University in Washington. Acht Chinese universiteiten staan in de top 10 van meest geciteerde artikelen – dat wil zeggen de top 10 procent met de meeste citaties per jaar in die periode. Slechts twee instellingen uit andere landen staan op beide lijsten: het Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) in Frankrijk staat derde wat betreft het totale aantal gepubliceerde artikelen, en tiende wat betreft het aantal citaties; en de National University of Singapore staat op de negende plaats voor meest geciteerd onderzoek. (Bron: South China Morning Post)

De VS verwachten vandaag een reactie van Oekraïne op een vredesvoorstel dat neerkomt op Amerikaanse erkenning van de Krim als Russisch grondgebied en feitelijke erkenning van Russische controle over bezette gebieden sinds de invasie. Het voorstel, gepresenteerd als Trumps "laatste aanbod", vereist grote concessies van Oekraïne, terwijl Moskou bereid zou zijn de huidige frontlinie te bevriezen.
Een bron dicht bij de Oekraïense regering zei dat Kyiv het voorstel als sterk bevooroordeeld ten gunste van Rusland beschouwt: "Het voorstel benoemt heel concreet wat Rusland krijgt, maar zegt slechts vaag en algemeen wat Oekraïne zal ontvangen." Trumps gezant Steve Witkoff reist later deze week naar Moskou voor zijn vierde ontmoeting met Poetin. (Bron: Axios)

Van de 135 kardinaal-electoren die begin mei in conclaaf bijeenkomen om een nieuwe paus te kiezen, zijn er 108 (= 80%) benoemd door paus Franciscus zelf. "In tegenstelling tot zijn voorgangers heeft Franciscus voorrang gegeven aan prelaten die zijn theologische lijn volgen" (= eerder progressief en sociaal).
Maar het meest tastbare deel van zijn erfenis is misschien wel de de-Europisering van de Kerk. Tijdens zijn pontificaat heeft hij vooral kardinalen benoemd uit de "periferieën", regio’s waar het katholicisme groeit – zoals Afrika, Zuid-Amerika en Azië – in tegenstelling tot Europa, waar het nu stagneert of terugloopt.
Gevolg: bij het komende conclaaf zullen de Europese kardinalen nog slechts 39% van de stemgerechtigden uitmaken (tegenover 50% bij de verkiezing van Franciscus in 2013 en van Benedictus XVI in 2005), en zullen ze dus "voor het eerst in de geschiedenis van de Kerk geen meerderheid vormen". Een ingrijpende verandering.
Verdeling van de wereldwijde katholieke bevolking: Azië: 11%/ Afrika: 20%/ Europa: 20%/ N+Z.Amerika: 48%.
Verdeling van de kardinaal-electoren: Afrika: 13%/ Azië: 17%/ N+Z.Amerika: 28%/ Europa: 39%. (Bronnen: Sud-Ouest/ Le Grand Continent/ Wall Street Journal)

Een dagelijkse pil lijkt de bloedsuikerspiegel bij mensen met type 2 diabetes net zo doeltreffend te verlagen als injecteerbare medicijnen zoals Ozempic en Mounjaro. Het medicijn, orforglipron genoemd, leidde ook tot aanzienlijk gewichtsverlies in klinische proeven, wat betekent dat het een handig alternatief zou kunnen worden voor populaire afslankmedicijnen. Geneesmiddelen die het hormoon GLP-1 nabootsen, dat eetlust en bloedsuiker reguleert, zijn enorm populair geworden. Deze medicijnen, bekend als GLP-1 agonisten, kunnen obesitas, type 2 diabetes en hartziekten behandelen. (Bron: NewScientist)

De G20 ministers van Financiën en centrale bankpresidenten komen bijeen in Washington DC 🇺🇸.
Het IIF Global Outlook Forum wordt gehouden naast de voorjaarsvergaderingen van het IMF en de Wereldbank in Washington DC 🇺🇸.
De Europese Commissie 🇪🇺 legt miljoenenboetes op aan de Amerikaanse techgiganten 🇺🇸 Apple en Meta.
Vandaag wordt het laatste rapport over de staat van Schengen 🇪🇺 gepubliceerd - de jaarlijkse balans van de werking van de vrijhandelszone van de EU.
S&P Global publiceert de inkoopmanagersindex (PMI) voor de verwerkende industrie en de dienstensector in de EU, Frankrijk, Duitsland, India, Japan, het VK en de VS.
De Federal Reserve 🇺🇸 publiceert zijn Beige Book. Het bevat kwalitatieve economische informatie uit de twaalf regionale districten van de FED.
Bedrijfsresultaten zijn er van o.a. AkzoNobel, AT&T, Boeing, General Dynamics, Heathrow, Philip Morris International, Randstad, Reckitt Benckiser, Texas Instruments, Volvo en Western Union.
In eigen land 🇧🇪 opent Galapagos de boeken en houdt Bois Sauvage zijn jaarvergadering.
De autoshow van Shanghai 🇨🇳 begint aan zijn 10-daagse editie.

Polen staat op de drempel van de economische grootmachten van Europa
Tesla's 71% winstdaling kan Elon Musk onder druk zetten om terug te keren naar zijn vaste baan
Chinese producenten van humanoïde robots starten massaproductie
Onderzoek toont aan dat insecten verdwijnen door landbouw en vele andere oorzaken
Trump zegt dat hij niet van plan is Fed-chef Powell te ontslaan
Vietnam heeft bijna geen zand meer en dat bedreigt een economische boom
“De dollar is klaar voor een opleving - van korte duur of niet”
Amerikaans ambtenarenbestand kan met 1,2 miljoen mensen krimpen
Hoe bescherm je jezelf tegen je telefoononderzoek aan de Amerikaanse grens?
Bedankt om de Brevity Midday Brief te lezen. Opmerkingen, tips,…? Stuur me een bericht via [email protected]

Reply